Volný čas zdravých sourozenců a jejich participace na životě rodiny s členem se zdravotním postižením - Kubíčková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá postavením, volným časem a životem zdravého sourozence v rodině, která pečuje o člena se zdravotním postižením. Teoretická část diplomové práce se dělí do čtyř kapitol, které se zabývají rodinou, rodinou s členem se zdravotním postižením, zdravými sourozenci, sourozeneckými konstelacemi, definicí volného času, jednotlivými vývojově psychologickými charakteristikami zdravých sourozenců a sourozenců se zdravotním postižením a samotným rozdělením zdravotního postižení. Praktická část práce je postavena na kvalitativním výzkumu. Díky polostrukturovaným rozhovorům se pokouší diferencovat, jak kvalitu volného času a především vlastního osobního života vnímají samotní zdraví sourozenci.
Leisure time of healthy siblings and their participation in the family life with a disabled member
Keywords: rodina; sourozenci; zdravotní postižení; volný čas.; family; siblings; disability; leisure time