Možnosti (zne)užití grafických výstupů při statistickém zpracování dat - Heller, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zobrazení grafických výstupů tak, aby byla zakryta určitá skutečnost. Cílem diplomové této práce je poskytnout základní informace o grafických výstupech. Následně nastínit problematiku jejich možného využití či zneužití a poskytnout základní rady, na co se u grafických výstupů zaměřit, aby nedošlo k oklamání čtenáře grafu. Diplomová práce je rozdělena na dvě části - část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je obsažen literární přehled o problematice grafických výstupů a jejich zpracování. V rámci praktické části je popsán výzkum na praktických grafem prováděný na focus group a individuálních respondentech. Následně praktická část obsahuje vyhodnocení tohoto výzkumu a vyvození základních doporučení při čtení grafů.
Possibilities of mis(use) of graphical outputs in statistical data processing
Keywords: Graf; grafické zobrazení; (zne)užití grafických výstupů; Graph; graphical display; mis(use) of graphic outputs