Srovnání poskytování hypotečních úvěrů stavebními spořitelnami a hypotečními bankami v ČR - Macek, Karel (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním v poskytování hypotečních úvěrů od stavebních spořitelen a od hypotečních bank v rámci České republiky. V teoretické části je popsána charakteristika a forma hypotečního bankovnictví. Jsou zde uvedeny základní pojmy, historie, právní úprava a seznam finančních ústavů, poskytující tyto produkty. Praktická část je věnovaná současnosti hypotečního bankovnictví v České republice.Cílem této bakalářské práce je srovnání a porovnání nabídek na financování bytových potřeb od stavebních spořitelen a hypotečních bank působících na našem trhu. Základním cílem této práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu, že úvěr stavebního spoření je výhodný produkt k financování bytových potřeb. Sestavení práce probíhalo v několika fázích. V úvodu bylo nutné se nejprve seznámit s danou problematikou pomocí studia odborné literatury. V další fázi již probíhal sběr informací a dat od jednotlivých poskytovatelů hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření. Poté byli vybráni zástupci jednotlivých finančních ústavů (3x hypoteční banka a 2x stavební spořitelna). Na základě modelových příkladů byly vypracovány nabídky k financování bytových potřeb. Tyto nabídky byly následně vyhodnoceny a byla doporučena nejvýhodnější varianta.
A comparisin of the providing of mortgage at S & L and at mortgage banks in the Czech Republic
Keywords: Stavební spořitelna; hypoteční banka; úvěr ze stavebního spoření; hypoteční úvěr; úroková sazba; srovnání; S & L; mortage bank; mortage at S & L; mortage at mortage bank; interest rate; comparison