Determinanty finanční gramotnosti - Měrtlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá problematikou finanční gramotnosti u vysokoškolských studentů v České republice. Jejím obsahem je přehled programů a strategií nadnárodních a vládních organizací zabývajících se finanční gramotností populace, dále analýza dotazníkového šetření. Pomocí poznatků z rešerší zahraničních odborných článků a výzkumů byly vybrány čtyři faktory, u kterých se na základě stanovených hypotéz testoval jejich vliv na finanční gramotnost vysokoškolských studentů. Mezi zmíněné faktory byl zahrnut vliv pohlaví, vliv věku, vliv studovaného oboru a vliv studovaného ročníku studia.
Determinants of Financial Literacy
Keywords: finanční gramotnost; finanční vzdělávání; pohlaví; věk; studovaný obor; studovaný ročník studia; vysokoškolští studenti; peněžní gramotnost; cenová gramotnost; rozpočtová gramotnost; financial literacy; financial education; gender; age; field of study; studied year of study; university students; money literacy; price literacy; budget literacy