Využití finanční analýzy v průmyslovém podniku - Korbelová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá finanční analýzou a možnostmi jejího uplatnění v běžné praxi. Zobrazuje řadu ukazatelů, které mohou být použity jako nástroj pro finanční řízení podniku. Tyto ukazatele, indexy a modely jsou pak využity pro analýzu společnosti MOTOR JIKOV Strojírenská a. s. se sídlem v Táboře. Výsledné hodnoty jsou zároveň porovnány se stanoveným optimálním rozmezím pro strojírenský průmysl. Dále je proveden rozklad některých významných ukazatelů na dílčí ukazatele a ohodnocen jejich vliv na celkový ukazatel. Posledním krokem této finančí analýzy je porovnání výsledných hodnot za rok 2006 s oborovým průměrem pro rok 2006 ve strojírenském průmyslu. Závěrem je zde pak nastíněna možnost vyloučení nebo zmenšení některých specifických negativních jevů, které by v budoucnu mohly významně ovlivnit budoucího vývoje této společnosti. Veškeré zjištěné výsledky jsou zpracovány v podobě tabulek a podrobně okomentovány. Informace pro zpracování této diplomové práce byly čerpány z výročních zpráv, internetu a odborné literatury. Cílem diplomové práce je poukázat na finanční analýzu jako na nezbytné východisko pro stanovení hodnoty akciové společnosti a zároveň jako na důležitou metodu predikce hospodářského vývoje analyzované akciové společnosti.
Data assimilation of financial analysis in selected entrepreneurial subject
Keywords: Finanční analýza; Finanční poměrové ukazatele - absolutní a poměrové; Soustavy poměrových ukazatelů; Finanční zdraví; Financial analysis; Financial ratios - absolutly and proportion; Systems of financial ratios; Financial health