Vojenští kaplani Armády České republiky a sociální práce - Parašínová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
V této bakalářské práci se zabýváme Duchovní službou u Armády České republiky. Klademe si otázku, zda kaplani v rámci své činnosti vykonávají také sociální práci. Nejprve se věnujeme pomáhání co to je a proč vlastně pomáháme. Dále předkládáme některé možné definice sociální práce. Podrobněji se věnujeme popisu postavení duchovní služby a úkolů duchovní služby v AČR. Zmapovali jsme také nezbytné předpoklady pro výkon služby vojenského kaplana. Ne každý zájemce je vhodným kandidátem a to jak po stránce fyzické, psychické, nebo profesní. Součástí práce jsou uskutečněné rozhovory s kaplany AČR. Na základě analýzy těchto rozhovorů, spolu se Zákonem o sociálních službách, odpovídáme na stanovený cíl bakalářské práce. Základní informace byly čerpány z odborných publikací a internetových zdrojů. Podrobné informace z praxe kaplanů byly získány z osobní komunikace na základě uskutečněných rozhovorů.
Army Chaplains in the Army of the Czech Republic and Social Work.
Keywords: Klíčová slova: duchovní služba; kaplan; předpoklady k výkonu služby; náplň práce kaplana; postavení kaplana; armáda; sociální práce; pomáhající profese; pomáhání.; Keywords: military chaplaincy; chaplain; prerequisites of service; chaplain's duties; chaplain's position; army; social work; helping professions; helping