Porovnání efektivity vybraných metod výuky geologie na ZŠ - Machníková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce porovnává efektivitu výuky geologie na základních školách (ZŠ) vedenou klasickým frontálním způsobem a "alternativní" formou výuky. Pro potřeby výzkumu byli žáci nejprve testováni formou didaktického pretestu, jež byl zaměřen na základní znalosti z oblasti neživé přírody (geologie). Následně byla vybrána a zpracována dvě geologická témata vždy frontálním a interaktivní (alternativním) za použití prvků badatelsky orientované výuky (BOV) a multimedií. Témata byla střídavě vyučována ve dvou skupinách (třídách) respondentů v zapojených základních ZŠ. Rozdíl v efektivitě zvolených výukových metod byl vyhodnocen na základě výsledků post-testu. Z výzkumu vyplývá, že výuka geologie na ZŠ je jednoznačně efektivnější prostřednictvím "alternativních" výukových metod s prvky BOV.
Comparison of the effectiveness of selected teaching methods in geology at the primary schools
Keywords: geologie; přírodopis; frontální výuka; alternativní výuka; BOV; efektivita; základní škola; geology; natural history; frontal; alternative teaching method; IBSE; effectiveness; primary school