JIHLAVA - POLOHA, STRUKTURA, INFRASTRUKTURA A OBRAZ MĚSTA - Kremláčková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce představuje shrnutí urbánně geografických a dalších poznatků o Jihlavě - o specifické poloze města, historickém vývoji, fyzicko-geografické a sociálně geografické charakteristice a zejména o prostorové struktuře. Při rozboru sociálně geografické charakteristiky jsem se zaměřila na územně správní členění města, na informace o obyvatelstvu a na oblast výroby, dopravy a služeb. Stěžejní část práce je věnována několika analýzám. Jde o analýzu sociálně geografické polohy města, analýzu prostorové struktury města a analýzu infrastruktury města Jihlavy, přičemž za nejdůležitější považuji analýzu prostorové struktury města Jihlavy. Tato analýza obsahuje několik podkapitol jako například geneticko-koncentrickou prostorovou strukturu, funkční prostorovou strukturu, urbanisticko-morfologickou prostorovou strukturu, demografickou prostorovou strukturu a další, které nám nabízejí nový a velmi zajímavý pohled na město Jihlava. Celá práce je doplněna mapami a tabulkami, jež nám umožňují lépe pochopit a přiblížit řešenou problematiku města Jihlavy.
Jihlava ? location, structure, infrastructure and city image
Keywords: urbánní geografie; geografická poloha; prostorová struktura; infrastruktura města; Jihlava; urban geography; geographical location; urban structure; urban infrastructure of the city; Jihlava