Fotografie jako výtvarná pomůcka pro děti v MŠ - Tůmová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je vytvoření souboru fotografií a kreseb, které budou děti používat jako metodickou pomůcku při každodenních činnostech v mateřské škole. Výtvarné řešení pomůcky je spjato se souborem prozaických textů Vítězslava Nezvala Věci pro děti. Bakalářská práce se skládá z části teoretické a praktické. V teoretické části jsou popsány motivační aspekty týkající se vnímání uměleckého díla, estetického vnímání, ilustrace a fotografie. Samotné realizaci metodické pomůcky předchází bližší seznámení s literární předlohou. Součástí praktické části je vytvoření metodické pomůcky, která bude rozvíjet dětské představy, myšlení a řeč. V závěru je ponechán prostor k verbálnímu objasnění vlastní výtvarné realizace.
Photography as a creative tool for children in preschool education
Keywords: vnímání; estetika; fotografie; ilustrace; literatura; perception; aesthetics; photography; ilustration; litarature