POSTMODERNÍ KULTURA: Proměny postojů, hodnot a vzorců chování v postmoderní společnosti. - Kučerová, Radka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce poskytuje analytický obraz postmoderní kultury ve svých různých projevech v masové společnosti a v působení na individualitu člověka a jeho životní styl. Na začátku byla rozebrána pojmová problematika a popsán vývoj západní evropské kultury. Hlavní částí této práce je podrobnější rozbor postupná kompilace) hlavních děl významných autorů s různými pohledy a přístupy (G. Lipovetský, M. Maffesoli, Z. Bauman). Zajímavým příspěvkem je futurologická vize manželů A. a H. Tofflerových, kde popisuji vývoj lidstva a vznik nových forem demokracie. V poslední kapitole srovnávám a popisuji spo-lečné jmenovatele a rozdíly mezi tvorbou všech výše zmiňovaných autorů.
Culture in Postmodern Society
Keywords: kultura; civilizace; moderní a postmoderní kultura; evropská západní kultura; postmoderní osobnostní vzorce; nové sociálno; tribalismus; neofeminismus; kult těla; životní styly; futurologická vize; spotřebitelská svoboda; demokracie; culture; civilization; modern and postmodern culture; European western culture; postmodern personality patterns; the new social; tribalism; neofeminism; cult of the body; lifestyles; futurological vision; consumer freedom; democracy