ROZVOJ PROSOCIÁLNÍCH DOVEDNOSTÍ DÍTĚTE S VYUŽITÍM VÝTVARNÝCH TECHNIK V RÁMCI PEDAGOGIKY VOLNÉHO ČASU - Malkusová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním tématem této bakalářské práce je popis rozvoje prosociálních dovedností u dětí pomocí výtvarných technik. Tato práce se rozděluje na teoretickou a praktickou část - projekt realizovaný s dětmi ve školní družině. V teoretické části jsou popsány základní pojmy prosociálních dovedností, jako jsou například komunikace, tvořivost, empatie a schopnost naslouchat. Dále jsou zde charakterizovány výtvarné techniky ? kresba, malba, grafika, prostorová tvorba, koláž, muchláž, asambláž a dekoláž. Je zde objasněn vztah a prostředky výtvarné výchovy pomáhající utvářet lidskou osobnost. Cílem projektu nazvaného ,,Kouzla ročních období? bylo probudit v dětech fantazii, tvořivost a nápaditost. Děti si měly osvojit schopnost spolupráce, komunikace a měly si vytvořit kladný vztah, respekt a úctu nejen k sobě samému a svým výrobkům, ale také k ostatním členům skupiny. Realizace projektu měla napomoci ke kreativnímu a zábavně strávenému volnému času ve školní družině.
The Development of Children?s Prosocial Skills with the Help of Art Techniques in the Free Time Pedagogy.
Keywords: Prosociální dovednosti; výtvarná výchova; techniky výtvarné výchovy; školní družina; volný čas; výtvarný projekt ?Kouzla ročních období?; jaro; léto; podzim; zima; Prosocial skills; arts; art techniques; after-school club; free time; arts project ?Magics of the Four Seasons?; spring; summer; autumn; winter