Výkonnost podniku ve veřejném sektoru a její zhodnocení - Šillerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na zhodnocení výkonnosti podniku ve veřejném sektoru. V úvodu diplomové práce je objasněna současná úloha veřejného sektoru v ekonomice, fungování systému sběru a likvidace odpadu na našem území a možnosti hodnocení finančního zdraví municipálních firem. V aplikační části práce dochází ke komplexnímu zhodnocení výkonnosti municipální firmy pomocí systému ukazatelů, konkrétně Technických služeb Třeboň, s. r. o., což je rovněž hlavním cílem práce. Dílčím cílem je pak doporučit managementu případná opatření, která by mohla vést ke zlepšení hospodaření podniku. To by v konečném důsledku mohlo ulehčit veřejnému rozpočtu města, potažmo zpřístupnit takové rozpočtové výdaje, na které doposud ve vypjatém rozpočtu nebyl prostor, a přispět tak ke zvýšení spokojenosti obyvatel Třeboně.
Public sector enterprise efficiency and its assessment
Keywords: veřejný sektor; municipální firma; oblast sběru odpadu; finanční analýza; public sector; municipal enterprise; waste disposal field; financial analysis