Historie rodu Červíčkových, českých divadelníků - Lisovik, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Ve své bakalářské práci "Historie rodiny Červíčkových, českých divadelníků" se zaměřuji na české divadlo, a to zvláště na české kočovné divadelní společnosti. Cílem práce je totiž poukázat na nepříliš doceněný význam těchto kočovných společností, které se za obnovu a rozkvět českého jazyka jistě zasadily více, než je dnes zmiňováno. Primárním materiálem jsou prameny a dochované dokumentace kočovné divadelní společnosti Ondřeje Červíčka, neboť jeho přímí pokračovatelé se dodnes věnují divadelní činnosti a díky tomu je možné lépe ověřit, jaký byl vlastně pravý úděl a existence kočovných společností. Dále je v práci vypracován přehled vzniku českého divadla od středověku po období romantismu a od tohoto období je, přes osobnost divadelního velikána J. K. Tyla, plynule navázáno na historii a přehled kočovných divadelních společností. Obsahovou zajímavostí je i přiložená dokumentace, nejen fotografická, ale i dochované tisky. Chtěla bych zvláště vyzdvihnout přílohu č. 3: Rodný list Ondřeje Červíčka. Ve své práci jsem uplatnila i heuristické hledisko, jehož účelem bylo ozvláštnění textu, a které je založené na realistických podkladech. Celá práce je snahou o "oprášení lesku" kočovných divadelních společností, které se zasadily o šíření češtiny na českém území.
The history of Červíček family, the Czech actors