Tvorba vzdělávacího projektu v mateřské škole Úzkokolejnou železnicí za poznáním tradičních řemesel a profesí - Houserová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je představit předškolním dětem prostřednictvím projektové výuky řemesla, která jsou pro město Kamenici nad Lipou tradiční. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část nese název: "Úzkokolejnou železnicí za poznáním tradičních řemesel a profesí" a zabývá se problematikou projektového učení, poodhalí pojem učení prožitkem a charakterizuje vývoj řemesel v regionu od historie po současnost. Praktická část s názvem: "Putování s mašinkou Emilkou" obsahuje celoroční projekt, ve kterém je zakomponováno deset řemesel, každé v jedné kapitole. Pro všechna řemesla jsou nabízeny aktivity zaměřené na všestranný rozvoj dětí ve věku od pěti do šesti let. Tyto činnosti jsou v jednotlivých kapitolách hodnoceny závěrečnou evaluací. Využití tématu v praxi je doloženo fotodokumentací.
Creation of an educational project in kindergarten going by narrow-gauge railway to discover the traditional trades and professions
Keywords: projektová výuka; řemeslo; tradice; prožitek; project based learning; craftsmanship; tradition; experience