Kvalita života u uživatelů nealkoholových drog - Jurečková, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Pro zpracování této práce jsem si zvolila téma Kvalita života u uživatelů nealkoholových drog, a to z toho důvodu, že drogová závislost představuje obrovský globální problém současné společnosti. V teoretické části se zabývám vysvětlením základních pojmů a termínů, jež používám v celé práci. Dále následuje stručný výčet ilegálních nealkoholových drog. Další kapitolou jsou důsledky drogové závislosti na uživatele, na jejich fyzické, psychické, ale i sociální zdraví, tedy dopady na kvalitu života a v neposlední řadě jsem zde popsala i systém léčení drogových závislostí. Obsahem praktické části této bakalářské práce je cíl práce, metodika, kasuistiky a následně stanovené hypotézy. Potřebná data jsem získala pomocí kvalitativního výzkumu. Použitou metodou bylo dotazování a nástrojem polostandardizovaný rozhovor. Výzkum jsem realizovala ve třech institucích, které se zabývají léčbou drogových závislostí. Výzkumný soubor byl vybrán na základě kvótního výběru a skládá se z aktivních i abstinujících uživatelů nealkoholových drog. Cílem práce je vydefinovat dopady užívání nealkoholových návykových drog na kvalitu života jejich uživatelů a dále též zjistit důvody vedoucí k užívání těchto látek a následně motivaci, kvůli které se uživatelé rozhodli abstinovat. K tomuto jsem dospěla pomocí zpracovaných kasuistik, ze kterých jsem následně stanovila hypotézy
Quality of life of nonalkoholic-drugs users
Keywords: abstinenční syndrom; droga; drogová závislost; kvalita života; léčba drogové závislosti; motivace; total teetotatler syndrome; drug; drug addiction; quality of life; for drug addict treatment; motivation