Vyhodnocení vývojových změn land use, landcover ve vybraných částech zájmového území Stropnice - Jiroušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Pojem krajina se ekologicky vysvětluje jako systém přírodních a člověkem podmíněných elementů, jejichž vztahy mohou být harmonické nebo nevyvážené. Předmětem studia v tomto pojetí bývá struktura, funkce a dynamika krajiny. Nejvýznamnějšími faktory, které způsobily přeměnu přírodní krajiny na krajinu kulturní, jsou zemědělství a lesnictví. Moje práce prezentuje výsledky analýzy struktury krajiny na území povodí Bedřichovského potoka. Toto území představuje příklad zemědělsky intenzivně využívané krajiny jižních Čech. Snímkování z roku 1956 a 2004 až 2006 zachycuje změny ve vývoji české krajiny v průběhu 2. poloviny 20. století. Na základě jejich interpretace pomocí nástrojů GIS byly kvantifikovány charakteristiky základních typů využití krajiny.
Assessment of the evolutionary landuse and landcover changes in chosen parts of the Stropnice studied area
Keywords: land use; landcover; GIS; mapování; Bedřichovský potok; landuse; landcover; GIS; mapping; Bedrichovsky stream