Možnosti rozvoje Zoo Jihlava z pohledu návštěvníků - Straková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Prosperující zoologická zahrada zajišťuje vynikající chov zvířat a péči o ně, ale i nabídku nevšedních zážitků, vzdělávání a kvalitní služby pro své návštěvníky. Předkládaná práce se zabývá možnostmi potenciálního rozvoje Zoo Jihlava z pohledu návštěvníků. Cílem vlastní práce bylo posoudit možnosti prostorového i technologického rozvoje s ohledem na jejich přání. Diplomová práce kromě analýzy výsledků obsahuje konkrétní doporučení pro budoucí rozvoj zoologické zahrady. Vyhodnocení výsledků probíhalo na základě dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 400 respondentů z řad návštěvníků Zoo Jihlava. Z inovací navrhovaných zoologickou zahradou vyslovili respondenti největší zájem o její prostorový růst a nové restaurační zařízení. Rozšířit zoologickou zahradu o plochu bývalé textilní továrny je dle respondentů nasnadě. Podle většiny se jedná o vůbec nejlepší možnost jejího uplatnění. Průmyslový areál by mohl být využit pro nový pavilon a velkokapacitní restaurační zařízení, popřípadě by byly vítány kombinované vnitřní expozice s venkovními výběhy pro zvířata.
Possibilities for development of Zoo Jihlava from the point of view of visitors
Keywords: Klíčová slova: zoologická zahrada; Zoo Jihlava; návštěvník; dotazníkové šetření; rozvoj; tvorba expozic; welfare; Keywords: zoos; Zoo Jihlava; visitor research; development; exhibition; welfare