Komunikace na YouTube. YouTubeři jako nový fenomén. - Větrovcová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá specifiky mluvené komunikace ve videích tak zvaných YouTuberů a YouTuberek na internetovém serveru YouTube. Jejím záměrem je podat úplný obraz o tvorbě české YouTube scény z jazykového hlediska. Teoretická část práce se zabývá diferenciací národního jazyka, přičemž stěžejní pozornost věnuje především slangu. Praktická část obsahuje nejprve stručný slovník pojmů, představující principy fungování YouTube videí. Následně jsou zde představeny typy těchto videí, a u třech nejvýraznějších kategorií je analyzována jejich mluvená podoba, popsány specifické slangové výrazy a jazykové prostředky. Celá práce je podložena bohatou exemplifikací z přepisů videí.
Spoken communication on the website YouTube. YouTubers like a new phenomenon.
Keywords: slang; YouTube; YouTubeři; YouTube videa; mluvená komunikace; slang; YouTube; YouTubers; YouTube videos; spoken communication