Proces přijímání klientů do domova pro seniory - Zadražilová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na proces přijímání klientů do domova pro seniory. Vzhledem k tomu, jak naše populace stárne, lidé se více zaměřují na kvalitu poskytovanou v sociálních službách. Když se podíváme na statistiky, množství zájemců, kteří čekají na umístěni do domova pro seniory, je nepřeberné množství a čekací doba je pro některé nekonečná. Právě proto jsem se zaměřila na samotný proces přijímání klientů do domova pro seniory. Cílem mé práce bylo zjistit, zda není možnost celý proces nějakým způsobem usnadnit či urychlit. Práce je rozdělena do dvou částí, do teoretické a praktické. V té teoretické se zaměřuji na samotné stárnutí, vztah mezi rodinou a seniory a s tím související domovy pro seniory. V kapitole o domovech pro seniory se zabývám standardy kvality sociálních služeb, kterými se musí řídit a poté už samotným procesem přijímání nových klientů do domova pro seniory. V praktické části byla zodpovězena hlavní výzkumná otázka, týkající se přijímání klientů do domova pro seniory. Použita byla kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly uskutečněny s šesti informantkami v Domově pro seniory Chýnov. Výsledkem mé bakalářské práce je, že co se týká veškeré byrokracie, zjednodušit bohužel nelze. Proces přijímání klientů do domova pro seniory je pro žadatele až dost rychlý. Přeci jen, pro zaměstnance zařízení je to zdlouhavý proces, ale pro daného seniora je to jeho velká a poslední změna v životě. V závěru jsme já i mé informantky dospěly k tomu, že tak, jak je to nastavené, tak to funguje, tak proč něco měnit. Na druhou jsme se shodly, že výstavba nových zařízeních sociálních služeb by byla pozitivním přínosem.
The Process of Recruiting Clients to the Nursing Home
Keywords: senior; domov pro seniory; proces přijímání; sociální pracovník; role; senior; retirement home; the admission process; social worker; role