Fyzioterapie u vysokých amputací jako komplikace diabetes mellitus - Hajná, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma této bakalářské práce zní "Fyzioterapie u vysokých amputací jako komplikace diabetes mellitus." Diabetes mellitus je chronické, etiopatogeneticky heterogenní onemocnění. Vzniká z nedostatečného účinku inzulinu při jeho absolutním nebo relativním nedostatku a je provázen komplexní poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Na podkladě této choroby se postupně rozvíjejí dlouhodobé cévní komplikace, které mohou vést až k amputaci. Úvodní část současného stavu je zaměřena na charakteristiku onemocnění diabetes mellitus, jeho klasifikaci, rizikové faktory, patogenezi, průběh a na jeho komplikace. Další část je zaměřena na problematiku amputací a poslední část současného stavu je zaměřena na použité vyšetřovací metody a fyzioterapeutické postupy. Cílem výzkumné části bylo zhodnotit využití fyzioterapeutických metod u pacientů s vysokou amputací jako komplikace diabetes mellitus a možnosti integrace těchto pacientů do života v nejvyšší možné kvalitě. Pro praktickou část bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu, případová studie a analýza osobních dokumentů. Testovaný soubor byl tvořen dvěma pacienty s vysokou amputací, která byla indikována díky komplikacím diabetes mellitus. Pacienti byli sledováni po dobu jejich hospitalizace na rehabilitačním oddělení nebo na oddělení následné péče nemocnice České Budějovice. Výsledky jsou zpracovány formou kazuistik. U všech pacientů došlo alespoň částečně ke zlepšení jejich zdravotního stavu a k jejich lepší integraci do společnosti. Je tedy možné říci, že rehabilitační cíle byly splněny. Bakalářská práce může být využita ve vlastní práci fyzioterapeutů nebo jako základ pro jejich další vědecké zkoumání. Dále může být využita samotnými pacienty nebo jejich blízkými při zvládání tohoto handicapu.
Physiotherapy at high amputations as a complication of diabetes mellitus
Keywords: amputace; diabetes mellitus; fantómy a fantomová bolest; syndrom diabetické nohy; amputation; diabetes mellitus; phantoms and phantom limb pain; diabetic leg syndrome