Přísloví, rčení a pořekadla v různých historických obdobích - Zelenková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je přiblížit a nastínit vývoj přísloví, rčení a pořekadel na našem území, a to od jejich objevení v překladu Bible až po současnost, kdy dochází k jejich aktualizacím a modifikacím. V teoretické části diplomantka na základě prostudované odborné literatury vymezí užívanou terminologii, dále se zmíní o nejvýznamnějších sběratelích českých přísloví (Matěj Červenka, Jan Blahoslav, J. Dobrovský, F. L. Čelakovský, V. Flajšhans). V praktické části bude pracovat se sebraným jazykovým materiálem v textech publicistického stylu a v textech uměleckého funkčního stylu. Práce bude doplněna o výsledky dotazníkového šetření, které se zaměří na znalost/neznalost, porozumění a užívání těchto frazémů v současnosti.
Proverbs, adages and sayings in different historical periods
Keywords: Frazeologismus; paremie; přísloví; pranostika; pořekadlo; rčení; sbírky přísloví; citát; Phraseologism; paremies; proverbs; idioms; sayings; quotation; collection of proverbs