Body image u poruch příjmu potravy a jeho zdravotně - sociální dopady. - Pulcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2008)
Poruchy příjmu potravy představují závažný zdravotní a sociální problém. Jedná se o psychické poruchy, které mají mnohdy nezvratné zdravotní následky. V současnosti touto skupinou poruch trpí přibližně 5% zejména mladých dívek. Dle výzkumů tento počet neustále vzrůstá. Poruchy příjmu potravy jsou v přímé souvislosti se zkresleným (negativním) sebeobrazem, zejména s neadekvátním vnímáním vlastního těla. Cílem této práce bylo zmapovat problematiku body image ve vztahu k poruchám příjmu potravy a zjistit možné společné znaky či rozdíly v sebehodnocení s dívkami, které poruchou příjmu potravy netrpěly. Práce je pojata jako explorační výzkum kombinující prvky kvalitativního a kvantitativního výzkumu. U obou výzkumů byla použita metoda dotazování - v kvalitativní části byla použita technika polostandardizovaných rozhovorů a v kvantitativní části technika dotazníku. Cílovou skupinou kvalitativního výzkumu byly dívky, které trpěly poruchou příjmu potravy. U kvantitativního výzkumu byly cílovou skupinou dívky ve věkovém rozmezí 14-25 let. Výzkum probíhal na základních, středních a vysokých školách v Českých Budějovicích. Na základě kvalitativního výzkumu byly zformulovány hypotézy týkající se body image dívek ve věku 14-25 let. V kvantitativním výzkumu pak bylo zjištěno sice převážně kladné hodnocení vlastního vzhledu bez ohledu na věk, ale i patrná nespokojenost - ne však tak významná jako u dívek s poruchou příjmu potravy. Tato práce by měla vést ke zvýšení informovanosti o dané problematice a to jak u laické tak i odborné veřejnosti. Doporučila bych zvýšit informovanost nejen o důsledcích těchto poruch, ale též o dlouhodobé neúčinnosti a zdravotních následcích neadekvátních metod hubnutí a to jak na základních tak i středních školách, protože právě toto období je pro vznik poruch příjmu potravy nejvýznamnější.
Body image in eating disorders and health-social consequences.
Keywords: Tělesné sebepojetí; Média; Ideál krásy; Poruchy příjmu potravy; Mentální anorexie; Mentální bulimie; Body image; Media; Ideal of beauty; Eating disorders; Anorexia nervosa; Bulimia nervosa