Vývoj pojetí literární postavy v rámci tvorby Aloise Jiráska - Musílková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se bude zabývat biografií a tvorbou Aloise Jiráska s přihlédnutím k dobové kritice a základním konceptům souvisejících s literární postavou, naratologií a estetikou. Dále bude cílem aplikovat získané poznatky z teoretické části na část praktickou. Pomocí interpretací vybraných literárních postav v dílech Skaláci, F. L. Věk a Temno se poté pokusí zachytit proměny pojetí těchto postav v daných fázích Jiráskovy tvorby a určit tím jejich vývoj během období přibližně čtyřiceti let tvůrčí činnosti autora.
The development of a character´s concept in Alois Jirásek´s work