Botanický průzkum nivy regulovaného úseku potoka Hučiny (Černý Kříž, Šumava) - Lazárková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je součástí projektu ?Revitalizace šumavských mokřadů a rašelinišť?. Cílem práce je zachytit současný stav vegetace a flóry s důrazem na existenci vzácných či ohrožených druhů v oblasti nivy Hučiny v jihovýchodní části Šumavy. Druhový seznam lokality doplňují fytocenologické snímky pořízené během terénního průzkumu. Na území bylo vymezeno 26 trvalých ploch. V travinné části nivy měly plochy rozměry 4 × 4 m, v původním korytě Hučiny a v korytě hlavní odvodňovací rýhy 8 × 2 m a v lesnaté části nivy 10 × 10 m. Na těchto plochách jsem pořídila kompletní soupis všech nalezených druhů a určila jejich pokryvnost. Druhy se zapisovaly po patrech ? počínaje patrem stromovým. Celkově bylo zjištěno 106 rostlinných druhů a 7 druhů lišejníků. Nejvíce rostlinných druhů, které se vyskytovaly na jednotlivých plochách, patřilo k mechorostům.
Botanical survey of the disturbed part of the Hučina stream (Černý Kříž, Šumava Mts.)
Keywords: revitalizace; potok Hučina; borovice blatka; trvalé plochy; rostlinné druhy; revitalization; Hučina stream; pinus rotundata; permanent surface; plant species