Zúčtovací vztahy v účetnictví - Lincová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá zúčtovacími vztahy v účetnictví. Hlavním cílem práce je charakteristika a následná analýza zúčtovacích vztahů ve vybrané účetní jednotce. Jsou zde detailně zkoumány a popsány pohledávky a závazky, zúčtování se zaměstnanci a institucemi nebo zúčtování daní a dotací. V praktické části jsou uvedeny základní informace o společnosti, o službách, které firma poskytuje nebo o organizační struktuře firmy. Jsou zde vypočítány určité ukazatele finanční analýzy, konkrétně je zpracována horizontální analýza rozvahy a vertikální analýza aktiv a pasiv. Dále jsou také vypočteny ukazatele aktivity, jako doba obratu závazků nebo doba obratu pohledávek. Kromě toho je analyzována rovněž struktura pohledávek a závazků. V poslední části práce je popsáno účtování vybraných účetních případů, například přijatých a vydaných faktur nebo mezd.
Receivables and liabilities in the accounting
Keywords: pohledávky; závazky; zúčtovací vztahy; receivables; liabilities; netting relationships