Možnosti fyzioterapie u profesních onemocnění zdravotních sester a ošetřovatelek pracujících na lůžkovém oddělení - Žurková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce ve zdravotnictví na pozici zdravotní sestry, ošetřovatelky nebo sanitářky je velmi náročná po všech stránkách. Proto by ji měla vykonávat osoba, která ráda pracuje s lidmi a je schopna o ně pečovat. Jako každé jiné zaměstnání s sebou přináší své kladné a záporné stránky. Jelikož toto povolání vykonávají především ženy, tak jedním z nepříznivých faktorů je dlouhodobé fyzické zatížení v kombinaci s nevhodnými pohybovými stereotypy. Dalším faktorem je nepochybně i psychická zátěž, kdy zdravotník každý den přichází do kontaktu s osobami velmi nemocnými, umírajícími, s osobami v těžké životní situaci, a proto je důležité, aby se u zdravotníků s postupem času nezačala rozvíjet citová otupělost a lhostejnost vůči pacientům. V teoretické části bakalářské práce je uvedena charakteristika oboru ošetřovatelství, jeho rysy a zároveň popisuje problematiku práce ve zdravotnictví. Dále obsahuje anatomické poznatky o částech lidského těla, které bývají v souvislosti s tímto povoláním nejvíce zatěžovány. Na základě sběru dat z dotazníků se nejčastěji jedná o krční a bederní páteř, ramenní klouby a kyčelní klouby. V závěru teoretické části jsou uvedeny poznatky ergonomie pracovního prostředí. Anatomie je také doplněna vědomostmi z oblasti kineziologie. Kromě zmapování nejpřetěžovanějších částí těla je tato práce zaměřena také na informovanost a edukaci zdravotních pracovníků ohledně zatěžování jejich těla během práce. Na základě zjištění těchto informací je navržen individuální kompenzační plán pro každého respondenta zvlášť. Výzkumná skupina je složena ze třech ošetřovatelek pracujících v domově pro seniory a každá se potýká s různorodými obtížemi pohybového aparátu. Jedná se o kvalitativní výzkum, který trvá 6 týdnů po 1 terapii týdně. Tato bakalářská práce může posloužit jako edukační materiál především pro zdravotní pracovníky pracující na lůžkovém oddělení, pro odbornou veřejnost, studenty fyzioterapie a osoby zajímající se o tuto problematiku.
The possibilities of physiotherapy by vocational diseases of nurses working on inpatient department
Keywords: zdravotní sestra; fyzioterapie; bolest zad; bolest velkých kloubů; ergonomie; nurse; physiotherapy; back pain; big joints pain; ergonomics