Rozdíly ve vnímání relaxační hudby s fonoterapeutickými prvky u různých věkových kategorií - Mikešová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná práce se zabývá problematikou muzikoterapie. Především se soustředí na relaxační hudbu a její techniky včetně metody pomocí fonoterapie. Teoretická část je zaměřená na obecný popis muzikoterapie, její význam, dělení a historii. Ve druhé kapitole seznamuje s relaxací a různými relaxačními technikami. Ve třetí kapitole s fonoterapií, jejím významem a osobnostmi, kteří se touto problematikou zabývají. V praktické části jsem se věnovala vlastnímu experimentálnímu výzkumu aplikovanému na 60 recipientů rozdělených do tří skupin v závislosti na věkové kategorii. Analyzovala jsem rozdíly účinků výzkumné terapie na recipienty a její průběh. Stanovila jsem celkem dvě hypotézy, které byly na základě zjištěných dat více rozebrány. Po zkušenostech s terapií u jednotlivých klientů jsem sestavila návrh na muziko-fonoterapeutický receptivní program u vybrané věkové kategorie.
Differences in the Perception of Relaxing Music with Phono-therapeutic Elements for Various Age Categories
Keywords: muzikoterapie; relaxace; fonoterapie; terapie; muzikoterapeut; music therapy; relaxation; sonotherapy; therapy; music therapist