Vegetace ve městě - hodnocení časových změn vlivu vegetačního krytu na místní klima pomocí metod dálkového průzkumu Země - Pavlíčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Městský tepelný ostrov (UHI) je fenomén znatelně vyšších teplot ve městě v porovnání s okolím. Práce se zaměřuje na možný vliv expanze města na teplotu povrchu města, tedy na vliv na intenzitu městského tepelného ostrova. Pro studii je zvoleno město Cáceres ve stejnojmenné provincii Španělska. Vstupní hodnoty modelu jsou získány pomocí multispektrálních snímků Landsat. Analýza družicových snímků ukázala, že funkční vegetační pokryv a vodní plochy významně snižují teplotu povrchu, a mohou tak mít vliv na zmírnění efektu UHI. Studie však neprokázala vliv expanze města na intenzitu městského tepelného ostrova. Možným vysvětlením je, že si město s postupnou zástavbou v průběhu let udržuje konstantní poměr oblastí s nepropustnými materiály k oblastem s vegetací.
Urban vegetation - temporal analysis of urban vegetation impact on local climate using remote sensing
Keywords: městský tepelný ostrov; UHI; teplota povrchu; LST; vegetační index; NDVI; SAVI; NDMI; dálkový průzkum Země; Landsat; rozšiřování města; Cáceres; Extremadura; urban heat island; UHI; land surface temperature; LST; vegetation index; NDVI; SAVI; NDMI; remote sensing; Landsat; urban sprawl; Cáceres; Extremadura