Rizikové chování středoškolské mládeže - Vačkář, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá rizikovým chováním středoškolské mládeže. V teoretické části se zabývá výchovou v rodině od puberty do období dospívání, jaké faktory a prostředí působí na nežádoucí chování jedinců. Jaká je práce s rizikovou mládeží, jaké jsou příčiny kriminality mládeže. Vybrané analýzy a prevence sociálně patologických jevů u mládeže. Jak působí školní klima na chování žáků, proč se děti toulají a nechodí do školy. Faktory a školní třída, jak působí na prospěch studenta. S jakými rizikovými situacemi se žáci setkávají.
Risky behaviour of high school juveniles
Keywords: výchova v rodině; rizikové chování; práce s rizikovou mládeží; specifika a cíle školské výchovy; prospěch ve škole; rizikové životní situace; upbringing in a family; high-risk behaviour; working with high-risk youngsters; specifications and objectives of school education; results in school; dangerous life situations