Územní polarita socioekonomické diferenciace Česka - Suchánek, Jonáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá územní polaritou socioekonomické diferenciace Česka. Ta je vymezena pomocí prostorové analýzy vybraných ukazatelů, ke kterým se řadí např. výše hrubého domácího produktu, míra nezaměstnanosti či religiozita. Jednotlivé indikátory jsou prozkoumány, studovány a následně rozděleny do tří skupin, které se liší podle vykazovaných atributů na ekonomické, sociální a ostatní. Stěžejním cílem je především identifikace determinantů a kauzalit, jež se na tvorbě územních polarit podílejí. Na základě syntézy pak lze individuální regiony rozdělit do dvou, vlastnostmi odchylných kategorií, které kraje profilují buď jako "vyspělé", nebo "zaostávající".
Territorial polarity of socio-economic differentiation in Czechia
Keywords: Česko; střední Evropa; územní polarita; socioekonomická diferenciace; regionální disparity; determinanty; Czechia; Central Europe; spatial polarity; socio-economic differentiation; regional disparities; determinants