Nemocnost kojenců v souvislosti s kojeneckým plaváním - Novotná, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Kojenecké plavání představuje harmonický pohyb kojence ve vodě, vyvolaný účelnými pohyby, které plavce udržují patřičně nad vodou. Nevede však ke zvládnutí základních plaveckých dovedností. V kojeneckém věku, dochází k prudkému psychickému vývoji, zrání centrální nervové soustavy a tělesnému růstu. Kojenci se poprvé setkávají s nemocemi. Může se jednat o nemoci infekční, onemocnění dýchacích cest, dále oční, kožní či ušní onemocnění, také onemocnění močových cest, zažívacího systému, ale objevují se i alergie. Kojenecká plavání přinášejí pro kojence pozitivní vliv, ale stále častěji se vyskytují námitky v oblasti rizik, která mohou zapříčinit naopak negativní dopady na zdraví kojence. Někteří pediatři kojenecká plavání vůbec nedoporučují. Cílem této bakalářské práce je zmapovat nemocnost kojenců, kteří se účastní kurzů kojeneckého plavání. Pro empirickou část byl zvolen kvantitativní výzkum s použitím dotazníkového šetření a sekundární analýza dat ze zdravotnické dokumentace kojenců, která byla poskytnuta praktickým lékařem pro děti a dorost. Výzkumným souborem byly děti, které se zúčastnily kurzů kojeneckého plavání. Výzkum s dotazníkovým šetřením probíhal v areálu plaveckého bazénu v Jindřichově Hradci, kde dotazníky byly rozdány přímo rodičům, kteří se svými dětmi navštěvují kurzy kojeneckého plavání. Pro větší výzkumný vzorek bylo využito elektronické formy dotazníků, díky které byli osloveni rodiče z jiných oblastí České republiky. Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 141 rodičů. Zdravotnická dokumentace obsahovala informace o 62 dětí, které se kurzů kojeneckého plavání účastnily a o 22 dětí, které se kurzů neúčastnily. Data jsou získána o dětech, které navštěvovaly kurzy kojeneckého plavání před rokem. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První stanovená výzkumná otázka: ?Jak souvisí pobyt v bazénu s výskytem onemocnění u kojenců?? Zdrojem pro odpověď na tuto výzkumnou otázku bylo dotazníkové šetření. Výsledkem tohoto šetření je, že u dětí, které navštěvují kurzy kojeneckého plavání, se spojitost jejich nemocí potvrdila v 5 % případů, a z toho ve třech případech se nemoc opakovaně neobjevila při změně plaveckého areálu. Nejčastěji opakujícím se onemocněním byly rýma, viróza, zánět průdušek, atopický ekzém a molusky. Tato onemocnění jsou seřazena od nejvíce se vyskytujících po nejméně časté. Druhá stanovená výzkumná otázka: ?Jak souvisí pravidelný pobyt v bazénu s výskytem opakovaných onemocnění dýchacích cest a kůže?? K této výzkumné otázce byly stanoveny pro statistické vyhodnocení dvě hypotézy. Hypotéza 1: ?U kojenců navštěvující pravidelně kurzy kojeneckého plavání se opakovaně objeví onemocnění dýchacích cest, na rozdíl od kojenců, kteří kurzy kojeneckého plavání nenavštěvují.? a hypotéza 2: ?U kojenců navštěvující pravidelně kurzy kojeneckého plavání se opakovaně objeví onemocnění kůže, na rozdíl od kojenců, kteří kurzy kojeneckého plavání nenavštěvují.? Z výsledků zdravotnické dokumentace dětí, která obsahovala srovnání dětí navštěvující kurzy kojeneckého plavání s neplavci, vyplývá, že pravidelný pobyt v bazénu nezvyšuje riziko výskytu opakovaných onemocnění dýchacích cest a kůže. Z výsledků vyplývá, že kojenecké plavání nemá při dodržení dále uvedených podmínek negativní vliv na zdraví dítěte. Jedná se například o posouzení zdravotního stavu dítěte vždy individuálně, projednání zdravotního stavu dítěte se svým praktickým lékařem a dodržování půlhodinové aklimatizace po lekci kojeneckého plavání před vstupem do vnějšího prostředí. Zjištěné výsledky mohou pomoci pro vznik preventivního opatření před vznikem nemocí spojených s návštěvou kurzů kojeneckého plavání, dále lektorům kojeneckého plavání a také lékařům při rozhodování o doporučení těchto kurzů.
The morbidity of infants in connection with infant swimming
Keywords: kojenci; kurzy plavání; nemoci; Infants; swimming courses; diseases