Krevní hodnoty ovcí při definovaném příjmu selenu a jodu - Kocábová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Teoretická část diplomové práce se zabývá funkčním uplatněním selenu a jodu, způsoby suplementace, riziky jejich neúměrného příjmu včetně změn biochemických a hematologických parametrů a způsoby hodnocení jejich dostatečné saturace. Praktická část analyzuje výsledky experimentu na ovcích s definovaným obsahem selenu a jodu v krmné dávce s vyhodnocením vybraných ukazatelů metabolického profilu bahnic a jejich jehňat. Výsledky jsou zpracovány statisticky. Je vyjádřena dynamika a vzájemné vztahy sledovaných parametrů.
Blood values of sheep at a defined intake of selenium and iodine
Keywords: Bahnice; jehňata; organický a anorganický selen; jod; metabolismus; suplementace; biochemické a hematologické parametry.; Ewes; lambs; organic and inorganic selenium; iodine; metabolism; supplementation; biochemical and hematological parameters.