Kurzové riziko a jeho minimalizace v podniku - Shabalin, Nikita (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato studie se zaměřuje na zkoumání problematiky kurzových rizik a popisuje řešení, jak tato rizika ve vybraném podniku minimalizovat. Teoretická část práce se zaměřuje na prezentaci teoretických poznatků, které zahrnují definici devizového trhu, klasifikaci těchto trhů a motivaci subjektu ke vstupu na trh. Dále literární rešerše zahrnuje metody predikce a identifikace kurzových rizik. Je zde také uvedeno několik nástrojů pro řešení těchto typů rizik, jako je forward, měnový swap a měnová opce. Hlavním cílem praktické části je nabídnout podniku XY lepší řešení, jak se zabezpečit proti kurzovým rizikům a jak se těmto rizikům v budoucnu vyhnout prostřednictvím finanční analýzy, analýzy devizových trhů a analýzy aktuálních kurzových rizik. Všechny tyto analýzy vycházejí z pravdivých údajů shromážděných za několik let. Na závěr bude vedení podniku schopno využít výsledky výzkumu ve svém finančním systému a minimalizovat kurzová rizika v podniku.
Exchange Rate Risk and It's Minimization in the Enterprise
Keywords: kurzové riziko; devizový trh; podnik; predikce; identifikace; exchange rate risk; foreign exchange market; enterprise; prediction; identification