Integrace autistického dítěte v různých typech mateřských škol - Hájková, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá tématem integrace autistického dítěte v různých typech mateřských škol. Osobní zájem a zkušenost mě přivedly ke zpracování tohoto tématu. Teoretická část přináší vhled do problematiky autismu a integrace/inkluze. Zároveň zmiňuje obecné informace o systému vzdělávání v různých typech mateřských škol. Výzkumná část se zabývá zkušenostmi, názory na inkluzi z pohledu rodičů i pedagogických pracovníků mateřských škol běžného typu, waldorfské a montessori mateřské školy. Výzkumné šetření bylo zrealizováno pomocí kvalitativních metod, a to rozhovoru a pozorování. Jde o design vícečetné případové studie. Výsledky této práce nám umožňují nahlédnout hlouběji do jednotlivých případů a zjistit konkrétní potíže rodičů dětí s PAS. Přinášejí pohled pedagogů na průběh procesu integrace/inkluze i jejich názor na zařazování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v obecné rovině.
Integration of autistic children at various types of Kindergartens
Keywords: integrace; autismus; mateřská škola; integration; autism; kindergarten