Význam zájmových činností v období pubescence - Hodková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá zájmovou činností žáků druhého stupně základních škol. Cílem této práce je zmapovat problematiku volného času mladých lidí, konkrétně jaké zájmové činnosti pubescenti preferují. V teoretické části práce jsou charakterizovány pojmy zájem, zájmová činnost a volný čas. První kapitola se zaobírá pojmem zájem, snaží se ho vysvětlit ze všech možných úhlů pohledu a bere také v potaz vývoj zájmů u dětí a mladých lidí. Další kapitola pojednává o zájmové činnosti z psychologického a pedagogického úhlu pohledu a dále zájmové činnosti kategorizuje. Třetí kapitola je o volném čase, jeho funkcích a realitě mezi mladými lidmi. Dále jsou zde přiblíženy zájmové činnosti organizované a neorganizované. V páté kapitole práce se dozvídáme o nejvýznamnějších zařízeních pro zájmové vzdělávání, a to dětských a mládežnických organizacích a občanských sdruženích pro děti a mládež. Poslední kapitola je věnována shrnutí teoretické části práce. Empirická část práce pak pomocí dotazníkového šetření zkoumá, jakým způsobem žáci druhého stupně základní školy tráví svůj volný čas. Hlavním cílem výzkumného šetření bylo zjistit, jaké zájmové činnosti pubescenti preferují, jak dlouho se jim věnují, jaký význam jim přisuzují, a to v závislosti na jejich pohlaví.
Meaning of extra-curricular activity in pubescence
Keywords: Zájem; zájmová činnost; volný čas; Interest; leisure activities; leisure time