Nadané děti a přístupy k nim - Šimečková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na nadání a metody jeho rozvíjení. V úvodu práce jsou vysvětleny základní pojmy (nadání, jeho formy, talent,{&x2026;}), následně způsoby odhalování a rozpoznávání nadaného jedince, druhu nadání a typických znaků nadání. Dále jsou zmíněny přístupy ve vzdělávání nadaných dětí a způsob určení vhodné metody práce pro konkrétního jedince. V praktické části práce jsou tyto přístupy a metody posuzovány na základě reálného využití a využívání v praxi. Podkladem pro toto posouzení je hodnocení učitelů a rodičů žáka. Informace získané výzkumnou činností jsou porovnávány s údaji uvedenými v teoretické části práce.
Gifted children and relationship to them
Keywords: nadání; nadané dítě; rozvoj nadání; individuální přístup učitele; vzdělávání nadaných žáků; talent; gifted child; developement of talent; individual approach of teacher; educating gifted children