Pády seniorů v domácím prostředí - Dočekalová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na jeden z častých problémů postihujících seniory, který velice negativně ovlivňuje život seniora i jeho rodiny. Jedná se o pády seniorů v domácím prostředí, které bývají často důvodem dlouhodobé hospitalizace seniora, vedou často také ke zhoršování stavu, či v nejhorších případech k úmrtí seniora. Proto je důležité, aby senioři i jejich rodiny byli dostatečně informováni o způsobech, jak pádům předcházet a jaká opatření lze přijmout k předcházení pádů seniorů. Tato práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou v úvodní kapitole popsány vědní obory gerontologie a geriatrie a vymezeny pojmy stárnutí a stáří. Dále jsou pak popsány způsoby vyšetření geriatrického pacienta. V dalších kapitolách teoretické části jsou charakterizovány pády, jejich příčiny, fenomenologie, následky pádů a jejich prevence. Ve výzkumné části práce byly určeny čtyři cíle. Zjišťováno bylo, jaké jsou okolnosti pádů seniorů v domácím prostředí, jaké jsou důsledky pádů z pohledu seniorů a jejich rodinných příslušníků, zda senioři, kteří v minulosti již utrpěli pád, přijali nějaká preventivní opatření k předcházení dalším pádům a jaký postoj zaujímá k prevenci pádů rodina seniorů. Výzkumu se zúčastnilo 5 seniorů, kteří v minulosti utrpěli pád v domácím prostředí a 5 rodinných příslušníků. Při zpracování dat získaných rozhovory s respondenty vzniklo 5 kategorií a 6 podkategorií. Z výsledků vyplývá, že pád obvykle nepříznivě ovlivní další život seniora. Všichni dotazovaní respondenti v rozhovoru uvedli určitý strach z opakování pádů, nějaká preventivní opatření proti dalším pádům však přijali jen někteří respondenti. Na základě této bakalářské práce byl vytvořen krátký edukační materiál, který by mohl být dále využit jako edukační leták sloužící k předání praktických informací o prevenci pádů seniorům.
The falls of seniors at home environment
Keywords: domácí prostředí; pády seniorů; prevence pádů; home environment; falls of seniors; fall prevention