Morfocytometrické vyšetření haemocytů ve srovnávací hematologii - Šubjak, David (Jihočeská univerzita, 2010)
Standardní hematologické postupy v preklinických studiích toxicity jsou většinou prováděné na savcích, velmi často se jako hematotoxikologické modely používají bezobratlí,protože mohou být využiti při screeningu myelotoxicity. V této práci jsme zkoumali haemocyty Culex pipiens jako nový potenciální alternativní hematologický biomodel in vivo. Preparáty pro mikroskopickou analýzu přichystané z hemolymfy byly obarvené Pappenheimovo metodou pro zvýraznění morfologie a toluidinovou modří a AgNOR pro zvýraznění jadérek. Mikroskopické snímky byly zpracovány obrazovou analýzou,kde byla vyhodnocena velikost buňky, jádra a jadérka. Bylo nalezeno šest druhů haemocytů: granulocyty, prohemocyty, spherulocyty, plasmatocyty, adipohemocyty a oenocyty. Díky obrazové analýze jsme vytvořili morfometrický profil každého typu haemocytů a stanovili jsme jaderný koeficient. Popsali jsme významné rozdíly mezi velikostí prohemocytů, plasmocytů a oenocytů. Na základě velikosti jadérek jsme rozdělili haemocyty na další dvě významné skupiny. Obrazová analýza se zdá býti velmi nápomocnou při rozlišení různých haemocytárních linií, ale nemůžeme ji obecně použít pro rozlišení bez osobní kontroly díky přítomnosti statistických rozdílů nalezených pouze u některých srovnání buněčných typů.
Morfocytometric investigation of haemocytes in comparative hematology
Keywords: AgNOR; Culex pipiens; Haemocyty; Morfometrie; Nukleolární koeficient; Obrazová analýza; Pappenheimovo barvení; Toluidinová modř; AgNOR; Culex pipiens; Haemocytes; Image analysis; Nucleolar coefficient; Orometry; Pappenheim staining; Toluidine blue