Místní odbor Národní jednoty pošumavské v Jindřichově Hradci - Hubená, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá dějinami spolku Národní jednota pošumavská a jejím odborem v Jindřichově Hradci. Spolek byl založen roku 1884 a kromě krátkého přerušení během druhé světové války existoval až do svého zrušení v roce 1948. Tento spolek měl za účel především ochranu českých menšin v pohraničních oblastech českých zemí s výrazným německým osídlením v jižních a západních Čechách.
The local department of Národní jednota pošumavská in Jindřichův Hradec
Keywords: Národní jednota pošumavská; menšiny; spolky; česko-německé vztahy; Národní jednota pošumavská; minorities; associations; Czech-German relationships