Metody oceňování v účetnictví - Poláková, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na charakteristiku vybraných položek aktiv a pasiv. Dále popisuje metody oceňování stanovené českými účetními zákony a předpisy. Cílem práce je analýza metod oceňování vybraných rozvahových položek podle české účetní legislativy a vymezení jejich působnosti na výsledek hospodaření zemědělského družstva. Struktura aktiv a pasiv družstva je popsána pomocí vertikální a horizontální analýzy. Je zjištěno, jaké konkrétní metody oceňování používá u vybraných položek majetku vybraná účetní jednotka. Následuje aplikace těchto dat na jiné způsoby oceňování využívané v účetnictví. Ty jsou poté vzájemně porovnávány a jsou vyhodnocovány jejich dopady na výsledek hospodaření. Výsledkem je návrh změn v metodách oceňování.
Valuation Methods in Accounting
Keywords: výsledek hospodaření; náklady; aktiva; pasiva; economic result; costs; assets; liabilities