Teorie a metodika výuky základních technik v aikidó a jeho využití na základní škole. - Karpíšek, Břetislav (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá tvorbou a ověřením výukového programu základních technik aikidó využitelných u mládeže mladšího školního věku. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část a je doplněna potřebnou fotodokumentací. Teoretická část práce zahrnuje historii, metodiku a didaktiku tréninku v aikidó. Dále se soustředí na rozbor a metodiku pádové techniky, bez které nelze cvičit techniky aikidó. Výzkumná část se zabývá aplikací programu u žáků 1. stupně základní školy po dobu tří měsíců a následným ověřením pohybových schopností pomocí Eurofit testu.\\
Theory and methodology education basic technician in aikido and his usage on basic schools\\
Keywords: aikidó; bojová umění; Eurofit test; pády; techniky aikidó; úpolové sporty\\; aikidó; martial arts; Eurofit test; falls; aikido techniques; basic exercises martial arts \\