Neodkladná a následná opatření v případě úniku amoniaku - zpětná analýza minulých případů - Chocová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Pro svou závěrečnou práci jsem si vybrala poměrně závažné téma, které je v naší společnosti velmi aktuální. Nebezpečná chemická látka amoniak se v současné době velmi hojně využívá. Amoniak se používá jako chladící médium v různých provozovnách. Vytvořila jsem seznam všech provozoven v Jihočeském kraji, které s amoniakem pracují včetně zimních stadionů. Charakterizovala jsem vlastnosti amoniaku a jaká vznikají poškození lidského organismu a životního prostředí. Uvedla jsem výčet havárií, kdy došlo úniku amoniaku a u jedné havárie jsem provedla analýzu pomocí softwarového programu TerEx. Pro svůj výzkum jsem si zvolila objekt zimního stadionu v Českých Budějovicích. Cílem bylo zjistit množství amoniaku a pomocí softwarového programu TerEx nasimulovat havárii, kdyby k úniku amoniaku ze zimního stadionu opravu došlo. Dále jsem vypsala všechny činnosti jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému, které by u této mimořádné události zasahovaly a jaká neodkladná a následná opatření by byla použita. Po vyhodnocení výsledků jsem dospěla k závěru, že únik amoniaku ze zimního stadionu by měl vážný dopad na obyvatele Českých Budějovic. Na závěr jsem proto uvedla, co znamená pojem evakuace a individuální ochrana pro obyvatele kolem zimního stadionu.
The urgent and follow-up precautions in case release of ammonia - back analysis of past cases
Keywords: Amoniak; Havárie; Mimořádná událost; Ochrana obyvatelstva; Neodkladná a následná opatření; TerEx; Únik; Zimní stadion; Ammonia; Accident; Emergency; Protection of population; The urgent and follow-up precautions; TerEx; Release; Ice rink