Porovnání vzdělávacích systémů České republiky a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se zaměřením na výuku cizích jazyků na druhém stupni - Peštová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou porovnání vzdělávacích systému České republiky a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se zaměřením na výuku cizích jazyků na druhém stupni. Jednotlivé vzdělávací systémy jsou nejprve představeny a následně porovnány na základě Rámcově vzdělávacího programu a Národního kurikula. Je také poukázáno na práci s terminologií formou překladu odborných termínů do českého jazyka. Praktická část je věnována přípravě plánu na vyučovací hodinu s cílem seznámit žáky deváté třídy s hlavními odlišnostmi českého a britského školství. Součástí práce je umístění vyučovací hodiny na Metodický portál RVP.CZ jako ukázkovou hodinu průřezového tématu Multikulturní výchovy.
Comparison of systems of education in the Czech Republic and in the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland with focus on education of foreign languages at secondary schools
Keywords: Druhý stupeň; Národní kurikulum; multikulturní výchova; Rámcový vzdělávací program; Společný evropský referenční rámec; výuka cizích jazyků; vzdělávací systém; Secondary school; National curriculum; multicultural education; framework educational programme; Common European Framework of Reference; foreign language teaching; system of education