Sexuální chování býků v přirozené plemenitbě - Goubejová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce bylo podchytit základní kategorie chování a sexuální chování býků v přirozené plemenitbě, získat a vyhodnotit data z etologických pozorování. Pozorování proběhla v Oboře u Tachova a byla zaměřená na plemenného býka plemene Limousine (ZLI 796) a stádo 26 plemenic, kříženek masných plemen skotu, chovaných v systému krav bez tržní produkce mléka (KBTPM). Pozorování byla provedena v období od března 2013 do března 2014. Plemenný býk byl ve stádě plemenic zařazen celoročně. Vlastní sledování s následným záznamem z pozorování bylo provedeno vždy, když se ve stádě plemenic vyskytla říjící plemenice a byla odhalena pravidelnou kontrolou stáda pozorovatelem. Pro sledování byla využita snímková metoda s délkou intervalu 5 minut. Z etologického pozorování vyplynulo, že nejvíce ovlivňuje sexuální chování býka k říjící plemenici kategorii ležení. Hodnota poklesla z 15.97%, která byla zaznamenána v případě žádné říjící plemenice ve stádě, na 11.87% v případě jedné říjící plemenice ve stádě, a v případě více říjících plemenic hodnota klesla na 2.51%. U pohybu se hodnota zvýšila z 12.50 % na 16.03 % v případě jedné říjící plemenice a v případě více říjících plemenic se hodnota zvýšila až na 22.17%. Býkovo sexuální chování má jen malý vliv na příjem krmiva, který se držel vždy na hranici 47% a stání, které bylo v případě žádné a jedné říjící plemenice 24 %, u více plemenic hodnota vzrostla na 27%. Bylo zjištěno, že se délka pohybu prodlužuje na úkor ležení. Počet neúspěšných pokusů o kopulaci býka s jednou říjící plemenicí se snížil ze 17.91 pokusů na 12.22 pokusů se dvěma popř. třemi říjícími plemenicemi. V případě úspěšných kopulací hodnota vzrostla z původních 5.73 kopulací s jednou říjící plemenicí ve stádě na 6.56 kopulací s průměrným početem úspěšných kopulací na jednu plemenici 3.11 kopulací. Nejvyšší intenzita kopulací proběhla v dopoledních hodinách mezi 8. - 10. hodinou, druhý vrchol nastal kolem 17. hodiny. Úspěšnost býka ve stádě plemenic, kde byla jen jedna říjící plemenice, byla 81.82 %. Úspěšnost býka ve stádě plemenic, kde byly dvě popř. tři říjící plemenice, byla 72.73 %. Celková plodnost býka dosáhla 91.30 %.
Sexual behaviour of bulls in natural breeding
Keywords: etologie; pastevní chov; skot; sexuální chování; reprodukce; ethology; grazing farming; cattle; sexual behaviour; reproduction