Srovnání rozsahu poškození a mortality ryb jako úlovku sportovních rybářů ponechaných v klasickém vezírku a speciálním saku - ‚tunelu' - Strapina, Josef (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je založena na pokusech, ve kterých se srovnával rozsah poškození a mortality kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) ponechaného v klasickém vezírku (zpevněném i nezpevněném) a speciálním saku - "tunelu". Hlavním cílem práce je jednak rozšířit poznatky pro rekreační (sportovní) rybolov a především přispět k poznání správného způsobu uchovávání ulovených živých ryb, které si rybář rozhodl ponechat v živém stavu tak, aby byly minimalizovány negativní důsledky jejich držení před usmrcením a poukázat na šetrnější zacházení s rybou, ne-li zamezit jejich týrání.
A comparison of the extent of game fish damage and mortality during their storage alive in a standard keep-net and special bag -'tunnel’
Keywords: poškození ryb; tunel; vezírek; kapr obecný; fyzikálně-chemické parametry; Fish damage; tunnel; keep-net; European carp; physically-chemical parameters