Ochranná funkce sociální politiky v kontextu rodinné politiky České republiky - Bauerová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce "Ochranná funkce sociální politiky v kontextu rodinné politiky České republiky" (dále jen ČR) je teoretická komparativní práce, jejímž cílem je zjistit, jaké nástroje náš stát při aplikaci rodinné politiky používá k tomu, aby zajistil rodinám ochranu před nežádoucími jevy, které mohou postihnout kohokoli. Při této bakalářské práci byla využita sekundární a obsahová analýza dat týkající se systému rodinné politiky v ČR, díky kterým bylo možné zkoumat základní jevy a trendy v daném tématu. Tato práce bude v jednotlivých kapitolách charakterizovat rodinu a její roli ve státě, dále se bude zaměřovat na způsoby ochrany rodiny, a to skrze ochrannou funkci sociální politiky. Jedná se o funkci, která má řešit jevy, které určitým způsobem mohou ohrožovat jednotlivé občany ve společnosti. Způsoby ochrany skrze přímou i nepřímou finanční pomoc budu rozebírat v jednotlivých kapitolách. Dále se práce bude zabývat proměnami rodin, trendy (např. nízká porodnost, rozvodovost), rolí státu při tvorbě prorodinné politiky, ženami a jejich mateřskou rolí, podporou bydlení pro rodiny a dalšími aspekty. Bakalářská práce vychází z odborné literatury, z legislativních norem, ze statistických informací Českého statistického úřadu (dále jen ČSÚ) a údajů Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) a dalších zdrojů. Tato práce může sloužit jako výchozí materiál pro další vývoj koncepce rodinné politiky ČR a sloužit jako orientace tvorby rodinné politiky ČR.
Protective Function of Social Policy in the Context of Family Policy of the Czech Republic
Keywords: Česká republika; rodinná politika; ochranná funkce sociální politiky; rodina; podpora rodin; Czech Republic; family policy; the protective function of social policy; family; family support