Hodnocení a zdokonalení motivačního systému ve vybrané firmě - Bihunová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním cílem této bakalářské práce je posoudit, jaký význam má pracovní motivace v rámci řízení lidských zdrojů a poté zhodnotit současný motivační systém v konkrétním podniku a navrhnout zdokonalení tohoto systému, který povede k vyšší prosperitě podniku. Ve státním podniku Česká pošta byl proveden dotazníkový průzkum, jehož cílem bylo získat informace o celkové pracovní spokojenosti zaměstnanců a úrovni jejich motivace. Dotazníky byly distribuovány 90 zaměstnancům; 65 z nich dotazník odevzdalo. Na základě výsledků analýzy motivačních faktorů, na základě odborné literatury a na základě výsledků zjištěných pomocí průzkumových dotazníků byla navržena doporučení na úpravu stávajícího motivačního programu uplatňovaného v podniku. Motivační program v České poště, s.p. je dostatečně propracovaný a je na velmi vysoké úrovni. Tento podnik klade největší důraz na oblast hmotné odměny a sociální péče, jako největšího stimulu. Tento podnik si uvědomuje, že lidské zdroje jsou tím nejcennějším kapitálem a že investice do jejich rozvoje jim vrátí.
Survey and Improvement of the Motivation System in the Selected Firm
Keywords: motivace; stimulace; motivační program; doporučení; motivation; stimulation; motivation programme; recommendations