Fantastická povídka v české literatuře na konci 19. století a Karel Švanda ze Semčic - Wagnerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se bude zabývat pojetím fantastické povídky a jejími modifikacemi v české i světové literární produkci konce 19. století. Východiskem bude dílo Karla Švandy ze Semčic (Fantastické povídky, 1892; Bizarrní povídky, 1897), který byl nejen tvůrcem, ale i překladatelem daného žánru (do češtiny uvedl především pro fantastickou literaturu klíčové prózy E. T. A. Hoffmanna). Práce nebude pojednávat pouze o Švandových dílech samotných, zaměří se rovněž na jejich dobovou recepci.
The fantastic tale in Czech literature at the end of the 19th century and Karel Švanda ze Semčic
Keywords: fantastická povídka; fantastická literatura; Karel Švanda ze Semčic; tajemno; fantastic tale; fantastic literature; Karel Švanda from Semčice; mystery