Bankrotní modely a vybrané ukazatele predikující vstup obchodní korporace do likvidace nebo insolvence - Zeljković, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce je zaměřena na použití bankrotních modelů a vhodných vybraných ukazatelů na použitém souboru dat a zjišťuje, jak zásadní může pro podnik být, použití nevhodného modelu či ukazatelů na rozhodnutí podniku vstoupit do likvidace či zahájit insolvenci a zároveň, jak mohou tyto indikátory pomoci podniku zamezit rozsáhlejším škodám, které by nastaly v případě ignorování rizika. Zhodnocuje činnost controllingu a jaký může mít vliv na možnou predikci vývoje finančních problémů v podniku. Vybrané modely a ukazatele se testují na databázi podniků, která je rozdělena do dvou skupin - bankrotní a nebankrotní. Porovnává výsledky vyhodnocení modelů při zahrnutí intervalů šedých zón do výpočtu s výsledky při vyjmutí těchto intervalů. Jednotlivé spolehlivosti modelů jsou testovány jak na jednotlivých skupinách, tak v jednotlivých letech 2013 až 2017. Vybrané ukazatele se testují na bankrotní skupině, která nejlépe koresponduje se skutečností a potvrzením správného výběru ukazatelů pro možnou predikci bankrotu
Bankruptcy models and selected indicators predicting the entry of business corporations into liquidation or insolvency
Keywords: Finanční ukazatele; bankrotní modely; účetní výkazy; controlling; likvidace; insolvence.; Liquidation; Insolvency proceeding; Controlling; Accounting statements; Financial indicators; Bankruptcy models.