Návrh naučné stezky se zaměřením na neživou přírodu v okolí Nové Pece - Rousková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním návrhu naučné stezky se zaměřením na neživou přírodu v okolí šumavské obce Nová Pec. Stezka vede oblastí Trojmezenské hornatiny, ve které se nachází i nejvyšší bod Šumavy hora Plechý (1378 m n. m.). Hlavním cílem návrhu této naučné stezky je seznámit návštěvníky Národního parku Šumava s neživou složkou přírody, která je v této oblasti opravdu rozmanitá. V první části práce je podrobněji popisována fyzicko-geografická charakteristika Šumavy, především jejího vývoje, jež je důležitá pro popis jednotlivých bodů naučné stezky. Ve druhé praktické části práce je řešen samotný návrh stezky a jejích zastávek s grafickými návrhy informačních tabulí a její možné realizace. Dále se v praktické části řeší otázka finančního návrhu realizace naučné stezky a její možné propagace, aby zaujala a přivedla co nejvíce potenciálních turistů. Samotná trasa není okruhem, stezka začíná na hranici obce Nová Pec a končí na hranici osady Jelení. Mezi těmito místy je zajištěné pravidelné spojení, místa nejsou tolik vzdálená ani pro pěší chůzi.
The design of educational trail focusing on geological features in the region of Nová Pec
Keywords: naučná stezka; Šumava; informační tabule; Nová Pec; educational trail; Šumava; information boards; Nová Pec